Standarde în materie de sănătate

Reprezentanța Comisiei Europene în România va organiza, în data de 4 iulie 2013, o sesiune de informare pentru prezentarea pachetului de măsuri destinat să consolideze aplicarea standardelor în materie de sănătate și de siguranță pentru întregul lanț agroalimentar din Europa. Evenimentul va avea loc cu începere de la ora 11:00, la Hotel Intercontinental, parter, sala Modigliani (B-dul Nicolae Bălcescu nr. 4, Bucureşti).

Sesiunea de informare "Animale, Plante, Controale oficiale: Norme mai inteligente pentru produse mai sigure"

Prezentarea va fi susținută de doamna Dana Irina Simion, Șef de Unitate la Direcția Generală pentru Sănătate și Protecția Consumatorului.

Propunerea privind reforma industriei agroalimentare a fost înaintată de Comisia Europeană la începutul lunii mai. Siguranța alimentelor este esențială pentru a asigura încrederea consumatorilor și sustenabilitatea producției alimentare. Pachetul de măsuri oferă o abordare modernizată și simplificată, bazată mai mult pe riscuri, cu privire la protecția sănătății, precum și instrumente de control mai eficiente care să asigure aplicarea eficace a normelor de funcționare a lanțului alimentar.

Principalele elemente ale propunerii se referă la:

  • Sănătatea animalelor
  • Sănătatea plantelor
  • Materialul de reproducere a plantelor
  • Controalele oficiale

Corpul legislativ actual al UE care reglementează lanțul alimentar constă în aproape 70 de acte legislative. Pachetul de reforme va reduce numărul acestora la 5 acte legislative și, de asemenea, va simplifica formalitățile administrative din cadrul proceselor și al procedurilor pe care trebuie să le parcurgă fermierii, crescătorii de animale și operatorii din sectorul alimentar (producători, prelucrători și distribuitori), pentru ca aceștia să își poată desfășura mai ușor activitatea.

Tonio Borg, comisarul pentru sănătate și consumatori, a declarat: „Industria agroalimentară este cel de-al doilea mare sector economic din UE, cu peste 48 de milioane de angajați și cu o valoare a producției de aproximativ 750 de miliarde EUR pe an. Europa deține cele mai ridicate standarde din lume în materie de siguranță alimentară. Totuși, recentul scandal al cărnii de cal, deși nu a prezentat niciun risc pentru sănătate, a demonstrat că sistemul este perfectibil. Acest pachet de reforme sosește într-un moment oportun, arătând că sistemul poate face față provocărilor cu care se confruntă, și, în plus, integrează unele dintre învățămintele trase. Într-un cuvânt, pachetul vizează să ofere norme mai inteligente pentru alimente mai sigure.”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s